Athene noctua

Γλαύξ ή μπούφος;

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: 124 ΠΒΕ, Greece

Δευτέρα, Μαΐου 15, 2006

Οι εθνικοί μας μύθοι


Μια τυχαία ανακάλυψη ήρθε να με διασκεδάσει και να με ταράξει. Τριγυρίζοντας στο διαδίκτυο έπεσα σε μια σελίδα που ανέφερε ότι για μία ψήφο η γερμανική δεν έγινε η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Θυμήθηκα τις άπειρες φορές που ο πατέρας μου, γνωστοί και φίλοι διάφορων ηλικιών είχαν αναφέρει την ιστορία με τη μόνη διαφορά ότι πρωταγωνίστρια ήταν η αρχαία ελληνική και όχι η γερμανική.

Αποφάσισα να ξεκαθαρίσω την υπόθεση μια και καλή. Έβαλα τα ψαχτήρια να αναζητούν και σε λίγο είχα μπροστά μου την διάψευση της γερμανικής αλλά και της ελληνικής εκδοχής. Αγαπητοί συνέλληνες λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά ουδέποτε τέθηκε θέμα επίσημης γλώσσας των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι θεωρούσαν αυτονόητο ότι θα μιλούσαν αγγλικά, όπως και πριν από την ανεξαρτησία. Ακόμα και σήμερα οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημη γλώσσα.

Ένα μέρος μου ξεκαρδίστηκε στα γέλια με την a posteriori γελοιότητα του πράγματος. Παράλληλα όμως εξοργίστηκα γιατί είχα ενστερνιστεί μια λανθασμένη θεωρία χωρίς να το ερευνήσω. Σκέφτηκα πόσα πράγματα μπορεί να θεωρώ δεδομένα και να αποδειχτούν ψευδή.

Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι οι Αμερικάνοι από το 1776 μέχρι σήμερα δεν μπήκαν σε αντιπαραθέσεις σχετικά με το αν θα μιλάνε Σεξπηριανά ή νεότερα αγγλικά. Έκαναν το αυτονόητο. Εμείς γιατί χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1982 για να το αντιληφθούμε;

Και αυτό όχι απόλυτα καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε μια μέλέτη ψυχολόγων (Η εκδίκηση των τόνων) που ακολουθώντας μια απαράδεκτη διαδικασία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διδασκαλία της αρχαίας οξύνει την αντίληψη και θεραπεύει τη δυσλεξία. Συμφωνώ να μαθαίνουμε αρχαία, όπως και λατινικά, γαλλικά, γερμανικά οποιαδήποτε γλώσσα. Έτσι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με περισσότερους ανθρώπους, να χαρούμε βιβλία στο πρωτότυπο, να παρακολουθήσουμε την πορεία των λαών που τις μιλούν ή τις μιλούσαν στο χρόνο.

Όχι όμως να θεοποιούμε την αρχαία, την καθαρεύουσα, τους τόνους και τα πνεύματα. Αν λατρεύουμε τόσο πολύ την αρχαία μας κληρονομια ρε παλικάρια γιατί δεν γυρίζουμε στην κεφαλαιογράμματη γραφή; Βουστροφηδόν παρακαλώ!

5 Comments:

Blogger valentin said...

Αγαπητέ, καλωσήρθες στη μπλογκόσφαιρα. Ο προβληματισμός και η κριτική διάθεση του ποστ σου μου φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα. Μπορείς ίσως να βρεις αντίστοιχες ανησυχίες και στο δικό μας μπλογκ, τις ανορθογραφίες

6:12 μ.μ.  
Blogger Βασίλης said...

Σχόλιο στο blog! Αν δεν είχα τις μαύρες μου θα το γιόρταζα. Από μια γρήγορη ματιά που έριξα στο blog σου valentin μου φαίνεται ότι θα περνάω από κει συχνά-πυκνά. Εξαιρετικό!

9:03 μ.μ.  
Blogger valentin said...

Να περνάς, να περνάς! Μπορείς να γραφτείς και στη λίστα ενημέρωσης Glos Inform. Πάντως στις ανορθογραφίες δεν είμαι μόνος μου. Το τημ αποτελείται από τρία άτομα.

10:05 μ.μ.  
Blogger Φοινικιστής said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

10:57 π.μ.  
Blogger Βασίλης said...

Με τις παραπομπές σας ένιωσα εξωγήινος. Μα καλά γιατί δεν είχα βρει αυτά τα πράγματα νωρίτερα; Ευχαριστώ αμφότερους!

7:26 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home